Fedor van Kregten

Landschap met ooi en lammetjes

Olieverf op doek, 157 x 123 cm, gesigneerd rechtsonder

Particuliere eigenaar

Fedor van Kregten (1871-1937) koos op 22-jarige leeftijd voor het kunstenaarschap. Hij was autodidact en als een nabloeier van de Haagse School schilderde hij landschappen, waarin veel koeien maar ook schapen voorkomen. Daarnaast schilderde hij ook portretten.

 

voor behandeling

na behandeling

Het schilderij Landschap met ooi en lammetjes is geschilderd over een eerdere compositie op hetzelfde linnen doek. Het pakket van verflagen is daardoor zwaarder dan normaal en de drager en het oude spieraam verleenden onvoldoende steun en stevigheid. Als gevolg van de onregelmatige spanning waren er op veel plekken deformaties in het doek en de verflagen ontstaan.

detail voor behandeling

detail na behandeling

Na herstel van de scheuren en beschadigingen in de originele linnen drager, heeft Han Boersma, een collega restaurator, het schilderij met een stabiele en reversibele lijm op een polyester zeildoek bedoekt; d.w.z. er is een tweede doek aangebracht voor extra steun en spanning.

 

detail voor behandeling

detail na behandeling

Het bedoeken van een schilderij wordt alleen uitgevoerd wanneer de originele drager te zwak of beschadigd is om de grond- en verflagen te ondersteunen en wanneer andere behandelmogelijkheden niet voldoen. Vaak raken de spanranden van een schilderij beschadigd. Dan worden alleen deze randen bedoekt om het schilderij weer juist op te kunnen spannen – dit heet een randbedoeking.

Tijdens de behandeling heb ik de oude verkleurde vernislagen en overschilderingen afgenomen, loszittende verf geconsolideerd en lacunes gevuld en geretoucheerd.

detail voor behandeling

detail na behandeling

Na de bedoeking hebben we het schilderij op een steviger spieraam gespannen. De restauratie heeft het schilderij structurele stabiliteit gegeven en de levendige kleurstelling en techniek van de kunstenaar zijn weer zichtbaar.