Lakwerk interieur Torenkamer Kasteel Heeswijk-Dinther

Imitatie Oriëntaals lakwerk lambriseringpanelen en deur

Vervaardiger onbekend, ca. 1871-1880

Museum Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk, zoals we dat nu kunnen zien, komt het dichtst bij de vorm die Baron André van Bogaerde, provinciaal Gouverneur van de Koning van Brabant, en zijn zonen eraan gaven. Vanaf 1835 werd het zijn woon- en werkpaleis en ontstond er met de omvangrijke kunstverzameling die hij en zijn zonen vergaarden, al een museale rol voor het kasteel. Het imitatie-lakwerk interieur in de toren is onderdeel van een uniek ensemble en ontstaan vanuit de bevlogen interesse van de familie in Orientaalse kunst en porselein.

voor behandeling

na behandeling

De objecten waren langdurig onder slechte omstandigheden opgeslagen, waardoor hun toestand erg was achteruitgegaan. Delen van de houten drager moesten vervangen worden, grote delen van de voorstellingen waren verloren gegaan en er was veel loszittende verf. Stabiliseren van de grondlagen en verflagen was de eerste stap.

voor behandeling

na behandeling

Het pigment vermiljoen, toegepast in de rode verf van de achtergrond, was deels zwart geworden en de verflaag was aan het poederen. Dit zijn twee aparte degradatie processen. Het rood verandert onder invloed van licht en ionen, zoals chloor aanwezig in het pigment of zwavel uit de lucht, in een zwart reactieproduct, dat geïntegreerd is met de verflaag. Het poederen komt vaker voor bij vermiljoen verflagen en is een gevolg van een interactie tussen het pigment en het olie bindmiddel. Om de introductie van nieuwe spoorelementen die het doorgaande degradatie proces zouden kunnen versnellen te voorkomen, hebben we voor de consolidatie van de poederende verf een zo neutraal mogelijk materiaal gekozen.

detail voor behandeling

detail tijdens behandeling

Vervolgens hebben we het oppervlakte vuil verwijderd en de verscheidene lacunes en ontbrekende delen aangevuld. De vullingen hebben we geretoucheerd en waar nodig gereconstrueerd. Met het aanbrengen van een nieuwe vernislaag om de afwerking te verzadigen, is er ook een bescherming gecreëerd tegen omgevingsfactoren.

 

De keuzes over hoe de degradatie van de objecten te behandelen heb ik zo zorgvuldig mogelijk gemaakt om de originele materialen en technieken ook zoveel mogelijk te respecteren.

Restauratie van objecten met een unieke lakwerk-imitatie bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, en mede door de samenwerking met mijn collega Ronald de Jager, was het een project dat veel voldoening gaf. Het lakwerkinterieur is teruggeplaatst in de toren van het prachtige Kasteel en het is een genoegen om het te kunnen zien op de plek waarvoor het vervaardigd is.

detail na behandeling