Alle afbeeldingen van dit object © National Galleries of Scotland, Edinburgh

Sir William Quiller Orchardson

Door het korenveld

Olieverf op doek, eerst tentoongesteld in 1859, 57 x 45 cm

National Galleries of Scotland

Sir William Quiller Orchardson (27 maart 1832 – 13 april 1910) in Edinburgh geboren, is daar later ook opgeleid bij de Trustees’ Academy, onder supervisie van Robert Scott Lauder. Hij was een vermaarde Schotse schilder van portretten, historische en huiselijke onderwerpen. In 1907 werd Orchardson op 75-jarige leeftijd geridderd.

Dit schilderij, dat deel uitmaakt van de collectie van de National Gallery of Scotland, is gemaakt door de kunstenaar in de periode dat hij nog in Edinburgh woonde. De behandeling van het werk was in voorbereiding op een collectie wissel in het museum en vooral gericht op onderzoek, documentatie en preventieve conservering.

Ik heb het oppervlaktevuil op de verflagen en van de achterzijde van het doek verwijderd en een achterkantbescherming met polyester opbouw aangebracht die vrij tegen de achterzijde van het schilderij steun en stabiliteit geeft. Op die manier kan de ontwikkeling van deformaties in de drager en verflagen langs de binnenranden van het spieraam worden afgeremd.

detail normaal licht

detail infrarood reflectogram

Met infrarood reflectografie hebben we de tekening onder de verflagen zichtbaar gemaakt. Het reflectogram bracht meer van de ondertekening aan het licht, vooral in het koren en ook met detail in de twee figuren. Kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in de sjaal om de schouders van de vrouw waar deze is samengeknoopt voor haar borst en het voetje van het kind, geven meer inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en het ontstaansproces van het schilderij.

Op de achterzijde van de linnen drager was de stempel te zien van de winkel waar de kunstenaar zijn materialen kocht. Doordat de stempel gedeeltelijk bedekt werd door het spieraam, was alleen de plaatsnaam ‘EDINBURGH’ leesbaar en verder de letters ‘RO’ en ‘SON’. Na onderzoek bleek het te gaan om de Britse winkelier ROBERT R. NELSON ARTISTS COLOURMAN 27, HANOVER ST. EDINBURGH (bron: National Portrait Gallery database voor Britse leveranciers van kunstenaarsmaterialen). Deze database maakt ook melding van een ander schilderij van Orchardson op doek afkomstig van dezelfde leverancier.

achterzijde met leveranciersstempel